Mungkin Inilah Fakta Saintifik di Sebalik Mitos Bahawa Seekor Buaya Boleh Mengetahui Keturunan Orang Yang Membunuh Saudaranya. 

Kepercayaan ini terkenal dalam kalangan masyarakat Iban di Sarawak.

 

 

Mungkin inilah fakta saintifik di sebalik mitos bahawa seekor buaya boleh mengetahui keturunan pembunuh saudaranya. Buaya adalah haiwan yang menakutkan, tetapi mereka juga reptilia yang menakjubkan. Malah, haiwan itu dikaitkan dengan legenda yang sinonim dengan Sarawak, iaitu legenda Bujang Senang. Sebagai rujukan, masyarakat Iban di Sarawak percaya buaya dikatakan mempunyai kuasa sakti dan boleh menghidu serta mengenal pasti keturunan pembunuh “saudara” mereka. Atas sebab ini, kebanyakan mereka tidak makan daging buaya malah takut untuk membunuh reptilia kerana takut dikesan dan dibaham jika buaya itu terjatuh ke dalam sungai. 

 

Tetapi adakah terdapat fakta saintifik untuk menyokong andaian ini?

 

Ramai orang tidak tahu bahawa buaya mempunyai kebolehan deria yang hebat. Salah satu ciri menarik buaya ialah daya ingatan mereka yang sangat kuat. Keupayaan ini membolehkan Buaya mengingati semua butiran persekitarannya, termasuk wajah manusia yang dilihatnya. Keupayaan ini dipanggil ingatan fotografi. Kajian saintifik telah menunjukkan bahawa buaya boleh mengingati pelbagai jenis maklumat tentang persekitaran mereka, makanan yang mereka makan, orang yang mereka temui dan banyak lagi. Penglihatannya juga sangat baik, dengan keupayaan untuk melihat warna dan penglihatan mata helang. Ini bermakna jika seseorang cedera atau buaya diancam, buaya akan mengingati wajah dan dapat mengenali orang itu apabila bertemu semula. 

Dari sudut saintifik, memori fotografi ini sebenarnya terletak di bahagian otak yang dipanggil hippocampus. Hippocampus buaya adalah kira-kira saiz yang sama dengan kebanyakan mamalia, termasuk manusia. Ini membolehkan buaya memproses dan menyimpan maklumat dengan lebih berkesan. Dari sudut penglihatannya pula, buaya memiliki satu ciri yang dinamakan sebagai ‘jalur fovea’; sebuah partikel yang berbentuk bulat dan berada di tengah-tengah retina mata. Ciri inilah membolehkan mereka melihat sesebuah visual dengan begitu jelas, meskipun dalam kawasan kecil persekitaran visual mereka. 

 

 

Dalam kes buaya, ia tersebar di tengah-tengah retina, dan ia memberikan mereka kejelasan maksimum. Tidak seperti manusia yang perlu menggerakkan mata sekiranya ingin minum ketika membaca buku, misalnya. Ciri ini juga mencerminkan keupayaan ikonik pemangsa seperti buaya untuk mengintai dengan mata mereka tepat di atas permukaan dan menunggu dengan sabar untuk mangsa mendekati dan menyerang mereka. 

Selain itu, buaya dapat menggabungkan maklumat daripada deria yang berbeza untuk mendapatkan gambaran yang lebih lengkap tentang apa yang berlaku di sekeliling mereka. Contohnya, buaya boleh menggabungkan maklumat daripada penglihatan, pendengaran dan bau untuk mengecam dan mengingati objek dan orang yang berbeza. Selain kebolehan menghafal, ia juga mempunyai kebolehan unik lain seperti keupayaan mengawal injap jantung sendiri untuk mengawal aliran darah dan mengekalkan suhu badan semasa berdarah sejuk. Ia juga mempunyai tiga kelopak mata. Salah satunya direka untuk melindungi mata anda di bawah air.

 

Buaya mangsa pemburu yang bijak

 

Kepintaran buaya juga hampir menyamai kebolehan manusia dari segi taktik memburu. Kajian saintifik daripada sekumpulan penyelidik daripada Universiti of Tennessee di Amerika mendapati bahawa buaya adalah salah satu daripada 20 spesis haiwan termasuk manusia yang mampu mengumpul kelompoknya sendiri, menyusun taktik serangan dan memburu secara serang hendap. Justeru, kepercayaan masyarakat Iban ini berkemungkinan berpunca daripada kemampuan fizikal dan memori buaya yang agak kuat. Oleh kerana buaya dapat mengingati wajah manusia dengan begitu jelas dan berkebolehan memburu dalam satu kumpulan, ia mungkin boleh mengenali manusia yang mempunyai ciri-ciri fizikal yang sama dengan orang yang mencuba mengancam mereka.

Fakta saintifik ini kedengaran berkait rapat dengan kepercayaan ini, tetapi kebenaran sebenar ini masih belum dapat dijelaskan.Tiada kajian saintifik yang benar-benar membuktikan sama ada mereka mempunyai keupayaan untuk memburu. Tanpa mengira kepercayaan, setiap haiwan mempunyai fungsi unik dalam ekosistem. Kita manusia perlu memahami keunikan haiwan, hidup bersama, dan memahami peranan penting mereka dalam ekosistem.