Menu Rahmah di Mcdonald Telah Dilancarkan

Sumber Foto : FB Mcdonald’s

RM 5 SAHAJA?? WOW!

Hari ini, McDonald’s melancarkan tiga Menu Rahmah baharu, membuktikan inisiatif kerajaan memperkenalkan Menu Rahmah tidak berniat untuk menekan dan memaksa peniaga. Penglibatan pengusaha industri makanan terkemuka ini menunjukkan pendekatan kerajaan adalah wajar dan munasabah.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata, beberapa restoran terkemuka negara bersetuju membantu golongan B40.

“Kami tidak menyusahkan (peniaga), KPDN tidak menghantar pegawai penguatkuasa untuk mengarahkan peruncit mengenai harga makanan, jika tidak kami akan mengambil tindakan.

Sangatlah sesuai untuk orang yang tengah bajet!

“Ini bukan konsepnya. Ini dicapai melalui persetujuan bersama tanpa janji kepada pemain industri,” katanya ketika berucap pada majlis pelancaran Menu Rahmah McDonald’s. Turut hadir ialah Naib Presiden dan Ketua Pegawai Pemasaran McDonald’s, Melati Abdul Hai.

Selain itu, Salahuddin berkata, penjualan pelbagai makanan juga menunjukkan menu tersebut tidak berkualiti seperti yang didakwa kebelakangan ini. “Penyertaan McDonald’s besar ertinya kerana membuktikan dan menafikan segala tomahan kononnya Menu Rahmah menekan peniaga kecil dan kerajaan seperti memaksa juga timbul isu peniaga kecil tidak mendapat keuntungan.

 

Memberi peluang kepada golongan kepada B40

Sumber Foto : The Sun Daily

 

“Dengan penyertaan ini, ia juga membuktikan menu Rahmah bukanlah menu kelas rendah atau sengaja dibuat khusus untuk golongan B40, sebaliknya menu premium,” katanya lagi. Dalam ucapannya, Salahuddin turut mengucapkan terima kasih kepada syarikat penyedia makanan segera terkemuka itu kerana mengikut jejak langkah restoran lain dan menjual Menu Rahmah.

“Pada masa itu saya hanya boleh mencadangkan agar McD keluar dengan Menu Rahmah. Jelas sekali mereka berhasrat untuk membantu orang ramai yang memerlukan B40 dengan menjual menu ini,” tambahnya.

 

Menu Rahmah Di Mcdonald’s

Sumber Foto : Mstar

 

Menu Rahmah McDonald’s mempunyai tiga pilihan berharga RM5 burger ayam, bubur ayam, dan McEgg. Setiap pilihan disertakan dengan secawan kecil teh ais limau.

Menu ini boleh didapati di semua lokasi McDonald’s di seluruh negara sepanjang hari.

Menu Rahmah semakin berkembang, dengan beberapa restoran besar menyertai inisiatif itu dalam masa terdekat.

 

 

Share this