Pesara Swasta Bintulu Didakwa Pecah Amanah Kerana Menyeleweng Pampasan Penduduk

Wang Pampasan Sebanyak RM 155,820.

Kredit : Facebook Suara Sarawak

Pesara swasta di Bintulu didakwa mungkir janji dengan tidak mengaku menyalahgunakan pampasan penduduk. Seorang pesara swasta mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Bintulu hari ini atas pertuduhan pecah amanah dan penyelewengan RM155,820 empat tahun lalu. Shamsuddin Abdul Razak, 67, mengaku bersalah selepas Hakim Steve Ridikos membacakan pertuduhan mengikut Seksyen 403 Kanun Keseksaan. 

 

Kredit : Google

Duit pampasan milik penduduk di beberapa buah kampung

Mengikut kertas pertuduhan, dia didakwa memasukkan cek berjumlah RM155,820 ke dalam akaun peribadinya di sebuah bank di Jalan Galau antara jam 8.30 pagi dan 11.59 malam pada 11 Mac 2019 untuk kepentingan peribadi. Cek tersebut dikeluarkan oleh Penguasa Tanah dan Survei Bahagian Bintulu sebagai pampasan kepada masyarakat kaum Melayu di Sungai Tubau hingga ke Sungai Jelalong dan Bazar Tubau serta Sebauh untuk pembelian tanah rizab penduduk asal (Pertanian) di Daerah Tanah Rasan sebagai Skim Perluasan kampung Melayu Tubau oleh Kerajaan Negeri.

Jika seseorang disabitkan dengan jenayah, hukuman boleh berbeza-beza bergantung kepada jenayah. Sebagai contoh, jika seseorang disabitkan dengan jenayah keganasan, hukumannya boleh dikenakan penjara minimum enam bulan dan maksimum lima tahun, sebat, dan denda. Tertuduh dibebaskan dengan jaminan wang tunai RM8,000 dan dua penjamin. Hakim Steve telah menetapkan tarikh sebutan semula untuk pengurusan kes pada 10 April akan datang.