Terdapat 3 Gunung Yang Terkenal di Sarawak

Gunung Santubong, Gunung Sejinjang dan Gunung Serapi.

Gunung Santubong, Gunung Sejinjang dan Gunung Serapi.
Gunung Serapi terletak di Kubah National Park dan Gunung tersebut mempunyai kisah lagendanya tersendiri seperti Gunung Santubong.
Gunung Serapi juga kini menjadi salah satu tarikan pelancongan kepada pelancong tempatan mahupun pelancong luar. Dengan fasiliti yang lengkap dan selamat menjadikan Gunung Serapi adalah salah satu tempat pilihan keluarga untuk menjalankan aktiviti riadah hujung minggu bersama keluarga seperti hiking, jungle trekking, berkelah di sungai dan camping.
Puncak Gunung Serapi boleh dilihat dari Bandar Satok.  

1. Gunung Serapi

1.0 Gunung Serapi. Kredit : mypacer.com 

1.1 Pemandangan Gunung Serapi yang sangat cantik dari bilik Serapi Hotel. Kredit : My Sufri Channel (MSC)

Perkongsian dari tetamu yang menginap di Serapi Hotel menunjukkan keindahan Gunung Serapi boleh dinikmati dari bilik Hotel Serapi. Jom ke Kuching untuk menikmati pemandangan Gunung Serapi yang amat indah, kalau anda mencari tempat tinggal untuk anda sekeluarga ketika bercuti di Kuching, Sarawak. Serapi Hotel jawapannya! Supaya anda dapat lihat pemandangan Gunung Serapi dari bilik Serapi Hotel.

Nak tahu apa sejarah Gunung Serapi? 

Puteri Santubong dan Puteri Sejinjang dihantar untuk mendamaikan dua kampung iaitu Kampung Pasir Kuning dan Kampung Pasir Putih yang sering bergaduh. Selepas kehadiran dua puteri itu, kampung menjadi tenang. Puteri Santubong mengajar penduduk Kampung Pasir Kuning cara menganyam kain manakala Puteri Sejinjang mengajar penduduk Kampung Pasir Putih cara menumbuk padi. Ini bermakna kain yang ditenun di Kampung Pasir Kuning telah dijual dengan baik, dan hasil tanaman di Kampung Pasir Putih semakin subur. Puteri Serapi (dari Matang) datang untuk melihat sendiri kecantikan dan kehebatan kedua-dua puteri itu. Ada cerita yang mengatakan bahawa Putera Serapi jatuh cinta kepada Puteri Santubong tetapi Puteri Sejinjang cuba memikatnya. Putera Serapi menghantar cadangan untuk menjadikan kedua-dua puteri itu isterinya. Kedua-dua wanita itu merasakan bahawa mereka tidak diberi peluang yang adil untuk berkongsi kehidupan cinta pasangan mereka dan mereka tidak mahu dibandingkan antara satu sama lain. Mereka berdua bertengkar dan bergaduh. Puteri Santubong jatuh kerana dipukul dengan alu, Puteri Sejinjang rebah kerana dipukul dengan penyodok sehingga kepalanya hancur. Kedua-dua puteri itu dilaknat oleh Dewa kerana mereka selalu lalai dan tidak berterima kasih, dan Putera Serapi berasa patah hati kerana kedua-dua puteri itu telah meninggal dunia. Putera Serapi dikatakan telah pergi ke dalam hutan, ke sebuah gunung dan kemudian menghilang tanpa sebarang petunjuk. Gunung Serapi dikatakan sebagai tempat Putera Serapi menghabiskan hari-hari terakhirnya. Ya, Gunung Santubong boleh dilihat dari Gunung Serapi. 

 

2. Gunung Santubong 

Gunung Santubong terletak di Sarawak, Malaysia; ia adalah salah satu gunung legenda yang terletak di Sarawak. Ia terletak 35 kilometer ke utara Bandaraya Kuching. Gunung Santubong setinggi 810 meter atau 32 tingkat, dan ia terletak di semenanjung yang dipanggil Semenanjung Buntal. Semenanjung ini merupakan tempat yang popular untuk dikunjungi pelancong kerana aktiviti yang terdapat di sana.

 

2.0 Gunung Santubong. Kredit : Pinterest.

2.1 Pemandangan di atas Gunung Santubong. Kredit : Iluminasi.com

Gunung Santubong juga ada sejarah misteri nya tau! Nak tahu? Jom saya cerita.. 

Tahukah anda di sebalik keindahan Gunung Santubong, terdapat misteri yang tersembunyi antara yang tertulis dan yang tersembunyi? Hanya segelintir penduduk Santubong, Pasir Pandak, Pasir Panjang yang mengetahui apa yang berlaku ketika itu. Orang tua-tua di Santubong mengatakan bahawa sebelum Santubong mempunyai manusia, ia mempunyai kerajaan makhluk selain manusia. Kerajaan ini dihuni oleh bunian dan jin. 

Menurut sumber yang boleh dipercayai, kerajaan itu adalah yang tertua dan terbesar di Asia Tenggara. Kerajaan ini dikatakan terletak di puncak Gunung Santubong atau di kaki Gunung Santubong. Tetapi ia tidak dapat dilihat dengan mata kasar, tetapi ia ada di sana. Hanya orang yang mempunyai keistimewaan boleh melihatnya. Kerajaan tersebut adalah tempat yang indah yang bersinar seperti kristal.

Kerajaan itu dikatakan dikawal rapi oleh beberapa orang bunian dan jin yang handal dan tegas. Mereka diamanahkan dengan tugas untuk melindungi rakyat dari kaki gunung hingga ke puncak gunung. Gunung Santubong adalah gunung yang sangat sukar untuk didaki, jadi jika anda ingin mendakinya, anda perlu mematuhi semua peraturan pantang larang. Perkara yang paling penting adalah menjaga mulut anda dan tidak membuat sebarang kotoran. Jika tidak, anda mungkin mengalami kesukaran.

 

3. Gunung Sejinjang 

Gunung Sejinjang amat sinonim dengan cerita legenda Puteri Santubong. Ia terletak berdekatan muara sungai Sarawak dan kedudukannya bertentangan dengan gunung Santubong. Kisah gunung ini dengan Gunung Santubong.   

3.0 Pemandangan Gunung Sejinjang

Mencari tempat untuk penginapan anda bersama keluarga atau rakan anda semasa bercuti di Kuching, Sarawak?

Jom menginap di Serapi Hotel, anda boleh dapat tempat tinggal yang selesa dan cantik untuk penginapan anda masa bercuti. Pemandangan Gunung Serapi dapat dilihat dari bilik Serapi Hotel, bayangkan bila anda bangun pagi dan lihat pemandangan yang indah! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this